Tiroit Bezi Yetmezliğine Bağlı Saç Dökülmesi
Tiroit bezi yetmezliği birçok hastalığa yol açtığı gibi saç dökülmesine de neden olmaktadır ve tedavisi de oldukça ağır aşamalardan geçmenize yol açacaktır. Tiroit Bezi yetmezliği yalnızca saçınızı değil vücudunuzda bulunan kılların hepsinin dökülmesine neden olmaktadır. Zira vücudunuzda bulunan kılların tümüne güç veren tiroit bezidir.
Tiroit bezi boynun ön kısmında yer alır ve dışarıdan ademelması
olarak görülebilir. 20 gr. ağırlığa
sahip tiroit bezinin iki lobu vardır.
Tiroit Bezi Yetmezliğine Bağlı Saç Dökülmesi ve Önlemleri
Tiroit bezinin ortadan kaldırılmasına çabalayan
antikorların neden olduğu bir hastalık olan miksodem, tiroit bezinin az
çalışması anlamına gelmektedir. Bu durum saçların sertleşmesi ve kuruması gibi
etkileri ortaya çıkarabilmektedir. Bunun sonrasındaysa saç kökleri ölebilmekte
ve saç dökülmesi ortaya çıkabilmektedir.
Ancak
tiroit bezi tedavisi olup iyileşen hastaların saçlarının yeniden çıktığı
gözlemlenmiştir. Bundan dolayı moralinizi olabildiğince yüksek tutmakta fayda vardır. Tiroit bezi
eksikliğiniz var ve saçlarınızın dökülmesini istemiyorsunuz. Ne yapmalısınız?
Yavaş gelişen tiroit eksikliği hastalığı deride kalınlaşmaya, kilo artışına, ses kısıklığına, soğuğa aşırı duyarlı olmaya, kabızlığa, yorgunluk ve sağırlığa neden olabilmektedir.
Tiroit Bezi Yetmezliğine Önlem
Tiroit bezi yetmezliği hastalığına yakalanan hastaların yapması gereken en önemli şey ilave vitamin ve besinler alarak saçlarını olabildiğince kuvvetli tutmalarıdır. Demir ve çinko eksikliği olmasına izin verilmeden düzenli bir biçimde beslenilmeli, Omega 6 da vücut için yeterince alınmalıdır. İyileştiğiniz halde saçlarınız dökülmeye bir süre devam edecek. Paniğe kapılmayın, sonra duracak ve saçlarınız tekrar çıkmaya başlayacaklar. Tabi bu saç dökülmeleri uzun süre devam ediyorsa test yaptırmanızda fayda vardır, zira bir başka eksiklikten dolayı saçlarınızı hala kaybediyor olabilirsiniz. Tiroit eksikliği için ağızdan alınacak ilaçlarla tiroit hormonu verilmeye çalışılır.
Tiroit Bezi Yetmezliği(Hipotiroit) Tedavisi
Daha düne kadar çoğu tiroit hastalığına teknolojik yetersizliklerden kaynaklı tanı konulamıyordu. Günümüzde ilerleyen tıp sayesinde bu hastalıkların teşhisi çoğu zaman bir kaç kan testi ile teşhis koyulabilmektedir. Erken teşhis ile başarılı ve etkili tedaviler gerçekleştirilebilmektedir. Bunun yanında tanı ve tedavi yöntemlerinin (bilimsel gelişmeler sayesinde) gelişmesiyle tiroit bezi kanserleri de erken teşhis edilerek, erken dönemde başarılı tedavi edilebiler gerçekleştirilebilmektedir.
Tiroit bezi hormonlarının yeterli salgılanıp salgılanmadığı T3, T4 ve hipofiz bezi tarafından salgılanan TSH hormonu testi ile saptanmaktadır. Tiroit bezine karşı vücudumuzun üretebildiği antikorlar (AntiTiroglobülin, AntiTPO) ve tiroit ultrasonografisi de yardımcı tanı testleri arasında sayılmaktadır. Dünyada ve ülkemizde tarama testi olarak yapılan TSH testinin anormal olması durumunda diğer yardımcı testlere başvurulabilir. TSH testiniz 3.90’dan fazla ise tiroit bezinde bir problem olduğu anlamına gelmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder