24 Mart 2015 Salı

Saçlarımızın Dökülmesinin Sebepleri

Saçlarımızın Dökülmesinin Sebepleri
sacdokulmesionlemek.blogspot.com olarak size saç dökülmesinin sebepleri hakkında bir yazı hazırladım. Saç dökülmesi yaşayan herkes kendi kendine mutlaka " Acaba saçlarım neden dökülüyor?" sorusunu soruyordur. Bu sorunun cevabını bu yazımda vermeye çalıştım. Ayrıca saç dökülmesinin sebepleri nelerdir, kimlerin saçları dökülür, her saç dökülmesi kelliğe mi neden olur gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Saçlarımız Neden Dökülür

Saç dökülmesi saç dersinde hücre yenilenmesinden kaynaklı her gün karşılaşılabilen bir sağlık sorunudur. İnsanların saçları genellikle %90 büyüme evresindedir ve geriye kalan %10 da dinlenme evresinde. Bu süreç tamamlandığı zaman %10'luk kısım dökülür ve döngü bu şekilde ilerleyerek devam eder. Her makalemizde belirttiğimiz gibi günlük 50 - 100 tel saçın dökülmesi olağandır.
Saç seyrelmesi erkeklerde de ve kadınlarda da çok sık görülür. Erkeklerde daha fazla görülmekle beraber, yıllık süreçler içinde seyrelmenin oranı artar.


Saç dökülmesinde genetik faktörler önemli bir yer tutar. Ailede saç dökülmesi ya da genetik kodların içerdiği başka hastalıklar varsa o aile bireylerinde de bu tür hastalıkların oluşumu daha olasıdır. 

Saç Dökülmesinin Nedenleri

Saç dökülmesinin nedenlerini geçen yazımızda da açıklamıştık. Şimdi sadece başlıklar altında belirtmemiz gerekirse bunlar;
  • Genetik
  • Doğuma Bağlı
  • Hormon Dengesizlikleri
  • Yüksek Ateş
  • Tiroid
  • Dengesiz Beslenme ve STRES
  • Demir Eksikliği
  • Kronik Hastalıklar
  • Saç Koparma Hastalığı
  • Saç Kıran
  • Saç Bakımında Yapılan Yanlışlıklar



Saç dökülmesini ve saç köklerini etkilediği bilinen saçkıranın tıptaki karşılığı "alopesi areata"dır. Kafa derisinde çeşitli ebatlarda bölgesel saç dökülmelerine sebep olan hastalığa sıkça rastlanmaktadır.


Erkek Tipi Saç Dökülmesi

Saçların dökülmesinde önemli etken erkeklik hormonu değildir, çünkü saç dökülmesi herkeste yaşanan bir sorun değildir. Dihidrotestosteronun (DHT) maddesinin testosterondan fazla olması saç dökülmesinin önemli etkenidir, bu yüzden erkek tipi saç dökülmesinde bu durum kimde görülüyorsa o kişilerde saç dökülme sorununun fazla olacağı bilinmelidir. Bu tip saç dökülmesini önlemek için uzman hekimlere başvurulması gerekmektedir...


Çocuk Tipi Saç Dökülmesi

Çocuklarda yaşanan saç dökülmesinin nedenleri çoğunlukla saç kıran hastalığındandır. Gerçekleştirilecek tedavi sonrasında saçlar geri çıkacaktır. Tedaviye geç kalan hastalarda ise saçları kalıcı olarak dökülebilmektedir. 

Saçkıran bağışıklık sisteminden (otoimmun) kaynaklı hastalıktır.  Otoimmun hastalıklarda sebebi saptanamayan bir şekilde bağışıklık sistemi kendi hücrelerini yabancı olarak görüp onlarla savaşır. Bu durumda da işte kıl kökleri etrafında bulunan lenfosit adı verilen hücrelerin sitokin adında kimyasallar salgılanmaya başlar ve saç dökülmesi yaşanır. 
Bu durum fark edildiği zaman mutlaka dermatologa gitmek gerekmektedir. Herhangi bir kulaktan dolma bilgiyle saça asla müdahale edilmemelidir.


Saçlarımız neden dökülür, saç dökülmesinin nedenleri yazımız burada son buluyor. Sizde görüş yorum, tecrübe ve önerilerinizi yazarsanız daha fazla insan yararlanabilir. Eğer kuru saçlarla alakalı yazımızı faydalı bulduysanız sosyal medyada paylaşırsanız daha fazla insana ulaşmasını sağlarsınız. Umarız faydalandığınız bir yazı olmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder