24 Mart 2015 Salı

Mevsimlere Bağlı Saç Dökülmeleri ve Önlemleri


Mevsimlere Bağlı Saç Dökülmeleri ve Önlemleri
sacdokulmesionlemek.blogspot.com olarak sizin için mevsimsel saç dökülmesinin önlenmesi hakkında bir yazı hazırladım. Mevsimsel saç dökülmesi herkesin yaşayabileceği ve belli ölçüde ciddiye almamanız gereken bir durumdur. Mevsim geçişlerinde yaşanan bu saçlar kelliğe neden olmayacaktır fakat bu durumdan kaynaklı saçlarınız seyrekleşebilir ve daha çok dökülmeler yaşanabilir. Bende sizlere bu noktada mevsimsel saç dökülmesinin nedenleri nelerdir, nasıl önlenir, ne iyi gelir, nasıl tedavi edilir, nasıl bakım yapılır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Mevsimsel Saç Dökülmesi


İnsanların saçlarında mevsimlere bağlı olarak da dökülmeler yaşanabilmektedir. Tabi bu genel bir özellik olarak ele alınmamalıdır. Yine insanların fizyolojik yapılarına ve hormonların mevsim değişikliklerine verdiği tepkiye göre değişiklikle gözlemlenmektedir. Mevsim değişikliklerine göre düşen saçlar insanların kafasını karıştırabilir hatta saçlarım mı dökülüyor? Hastalandım mı? Hissiyatlarını yaşatabilir ancak bu dönemde yaşanan dökülmeler normal döküntülerdir ve belli bir süre sonra yerlerine yeni saçlar gelecektir.



Sıradan periyotlarda 50 ila 100 arası saçın dökülmesi normal karşılanırken, mevsim geçişlerinin olduğu periyotlarda bu 200 saç teline kadar normal görülmektedir.

Mevsimsel Dökülme Nedir?



Özellikle mevsimsel geçiş dönemlerinde sıkça rastlanan saç dökülmesi çeşidine mevsimsel dökülme denir. Bir bütün olarak derimiz mevsim geçişlerine adapte olmaktadır. İlk baharda daha sık rastlanan bir dökülme çeşidi olan mevsimsel dökülme bütün insanlarda karşılaşılabilen bir saç dökülmesi çeşididir. Mevsimsel dökülme 2 ile 4 hafta arasında kendiliğinden son bulur.


Bu mevsimsel dökülme dönemlerinde 150 kadar saç telinin düşmesinin normal olduğu düşünülüyor ve saçların mevsim değişikliğinden dolayı dökülüp dökülmediğini belirlemek için dermatologların bu konuda değişik uygulamaları bulunmaktadır. Genellikle insanlardan 3 gün saç yıkamadan beklemesi isteniyor ve sonrasında başınızda bir hizadan olmak üzere parmağınızla sertçe bastırarak 10 kez çizgi çiziyorsunuz. Eğer elinizde kalan saç sayısı 15’ten fazla değilse herhangi bir problem olmadığı aktarılmaktadır.




Mevsim değişikliklerinin yaşandığı dönemlerde sigara ve alkol kullanımı, yapılan diyetlerin şiddeti saç dökülmesine doğrudan etki edebilmektedir.

Mevsimsel Saç Dökülmesini Önlemek



Mevsimsel dökülme gibi bir problem yaşıyorsanız mutlaka doktora gitmelisiniz. Ayrıca eğer bu dönemde yaşanan saç dökülmelerinizden rahatsızsanız ve çözüm yolu arıyorsanız bunun için saç diplerinize saf E vitamini ve d-panthenol uygulamak ve saçlarınıza düzenli şekilde her gün bakım gerçekleştirmek yeterli olacaktır. Şöyle bir toparlama yapmak gerekirse, mevsimsel saç dökülmesini önlemek için yapılması gerekilenler;


  • Mevsimsel saç dökülmesi, geçici bir dökülme hali olduğundan kaynaklı, saçlarınız bu sürecin sonunda hafif bir seyrelme yaşansa da geri çıkacaktır. Bu seyrelme kesin olacak diye bir şey söylemiyorum.
  • Sağlıklı ve düzenli bir beslenme programı hazırlayın. Beslenme programınızın içeriğinde vitamin ve protein bulunan gıdaları tercih edin.
  • Her sağlık probleminde olduğu gibi, stres saç dökülmesinde de en büyük düşmanınız. Saç dökülmesini geliştiren veya tetikleyen sebeplerin başında stres gelmektedir.
  • Sigara ve alkol benzeri zararlı alışkanlıklardan uzak durun.
  • Sağlıklı saçlara sahip olmak için sağlıklı bir vücuda sahip olmanız gerekiyor. Beslenmenin yanında mutlaka egzersiz yaparak vücut sağlığınızı geliştirin.
  • Doktorunuzun önereceği saç güçlendirici solüsyonlar, kremler veya ilaçlarla saçlarınızda yaşanan dökülme probleminin önüne geçebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder