24 Mart 2015 Salı

Mantara Bağlı Saç Dökülmesi

Mantara Bağlı Saç Dökülmesi

sacdokulmesionlemek.blogspot.com olarak size mantara bağlı saç dökülmesi ve önlenmesi hakkında bir yazı hazırladım. Saçlarda yaşanan bu tarz problemlerden kaynaklı saçlar dökülebilmektedir. Saçlar mantar hastalığından kaynaklı dökülmese dahi büyük bir rahatsızlık oluşacağı kesin. Bu noktada yazımda zaten mantar sorunun tedavisi meselesine değin. Aynı zamanda mantardan kaynaklı yaşanabilecek saç dökülme probleminin önüne nasıl geçilebileceği hakkında bir yazı hazırladım. İyi okumalar. 

Mantara Bağlı Saç Dökülmesi ve Önlenmesi

Mantara bağlı yaşanan saç dökülmesi çok sık karşılaşılmayan fakat varlığı yadsınamayacak kadar da çok olan bir çeşit saç kaybına neden olabilir.. Genelde adları çeşitlilik gösteren bu mantar çeşitleri saç diplerindeki derimize yerleşerek orayı havasız bırakır ve yeni saç gelişmesini önlerler. Bazıları oldukça ciddi hastalıklardır ve yok edilmeleri halinde bile hücreyi işlevsiz hale getirip mantarın yerleştiği bölgeyi tamamen saçsız bırakabilirler.
 

Saçlı deride ortaya çıkan mantar hastalığı tedavisi olan ve hızla tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Gecikme durumlarında saçkıran kalıcı saç yıkımına neden olabilmektedir.

 
Bu mantar erkeklerde kadınlardan %80 oranında daha çok görülmektedir. Kafada çıkan bu mantarlar genelde yayıldıkları yerlerde kabuklar çıkarıp hücreye zarar verirler. Bulaşıcı olmaları ise en kötü yanlarından biridir. Mantar olan kişinin kafasında kullandığı şapka, eşarp gibi şeylerde günlerce yaşamlarını sürdürebilirler.

Mantar Çeşitleri


İki tür mantar hastalığı vardır. İlki yüzeysel diğeriyse nadir görülen iç organ mantar hastalığıdır. Bizim yazımızda ilgilendiğimiz yüzeysel olanıdır. Bu mantar çeşidi keratin tabakasını, yani derinin en üst katmanını etkiler ve ayak mantarı, saçkıran gibi problemlere yol açar. Ancak tedavisi zor değildir. Saçkıran çıktığı bölgede saç yıkımına neden olabilmektedir.

Evcil hayvanlardan da bulaşabilen mantar, daha çok bedenin savunmasız, bağışıklık sisteminin zayıfladığı dönemlerde kendine zemin bulabilmektedir. Bunun olabilmesi için aynı zamanda bazı şartların da yerine getirilmesi gerekir. Örneğin aşırı terleyen yerler mantarın çıkmasına en elverişli ortamı yaratırlar. Bu bölgelerde keratinden beslenen mantar, bir tür enfeksiyona neden olabilmektedir. Sakaldan, saça kadar birçok bölgeyi etkileyen mantar, bu bölgelerde ciddi bir hastalığa yol açmaz ve tedaviyle mantarlar öldürülür.


Mantar Belirtileri


Saçlarınızda mantar olduğunu nasıl erken teşhis edebilirsiniz? Var olandan aksine saçlarınızın etrafında kırmızı noktalar var olduğunu anlarsanız, mantarların yetişme döneminde olduğunu anlayabilirsiniz ve bu durumlarda hemen bir dermatolog yardımı almanız gerekmektedir. Aksi takdirde o kırmızı noktalar büyüyecek ve saçlarınızı istila edip pul pul bir hale gireceklerdir. Bu da 10 günden daha az zaman alacaktır.

Mantar Tedavisi


Ele aldığımız mantar enfeksiyonu için kremler, pomatlar ve losyonlar yeterli ve başarılı olabilmektedir. Bu ürünlerin içindeki asit miktarı çoğu durumlarda yeterli olmaktadır. Daha ileri ve şiddetli vakıalarda oral yoldan alınan antibiyotikler kullanılmakta ve bunlar mantarların ortadan kalkmasına olanak sağlamaktadır.

Mantardan uzak durabilmek için evcil hayvanlarda mantar olup olmadığı bilinmelidir. Hayvanlardan da insana geçen mantarın, bundan dolayı bir veteriner yardımıyla tedavi edilmesi gerekmektedir. Mantar olduğunu bildiğimiz kimselerin eşyalarını kullanmaktan kaçınmalı ya da kimsenin terlik, şapka, eşarp gibi eşyalarını kullanmamalıyız.

Mantara bağlı saç dökülmesi ve önlenmesi yazımız burada son buluyor. Sizde görüş yorum, tecrübe ve önerilerinizi yazarsanız daha fazla insan yararlanabilir. Eğer kuru saçlarla alakalı yazımızı faydalı bulduysanız sosyal medyada paylaşırsanız daha fazla insana ulaşmasını sağlarsınız. Umarız faydalandığınız bir yazı olmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder