sacdokulmesionlemek.blogspot.com olarak saç tipi hakkında bir yazı hazırladım. Yazımda özellikle saç tiplerinin özellikleri, normal saç özellikleri, kuru saç özellikleri, ince saç özellikleri, kepekli saç özellikleri, yağlı saç özellikleri hakkında edindiğim bilgileri derledim. Bu bilgilerin tamamında genel bilgiler aktarılmaktadır yani herhangi bir detaya çok fazla girmedim. Umarım sıkılmadan yazımı okursunuz. İyi okumalar.
Saç Tipi
Saç tipleri kuru, yağlı ve normal olmak üzere üç ana grupta incelenmektedir. Bu gruplar kendi aralarında kalın, ince, sert, yumuşak olmak üzere dört ayrı grupta incelenir. Saç tiplerine göre saç rahatsızlıkları da artıp azalma eğilimi göstermektedir. Saç dökülmelerinin önlenmesi saç tipi ile doğrudan olmasa da alakalı bir meseledir.
Saç tipleri arasında sert yapıya sahip olanlar dökülmelere karşı daha dayanıklı olduğu bilinen bir gerçektir. Yağlı saçlarda da dökülme çok aşırı yaşanmamaktadır. Kuru ve normal saçlar ise dökülme problemi diğer iki tipe göre daha fazla yaşanmaktadır. Saç tiplerine göre saç dökülmelerinin önlenmesi bundan dolayı oldukça önemlidir.
Saçınız kalın ve ya ince, düz ve ya kıvırcık, kuru ve ya yağlı gibi tiplerde incelenebilir fakat saçlarınızda dökülme problemi yaşanıyorsa ve gittikçe saçlı derinizde açılmalar yaşandıysa hemen bir dermatoloğa görünmek gerekmektedir. Saçların dökülmesinin önüne geçilemezse saçlı bölgede yer yer ya da tamamen açılmalar yaşanabilmektedir.
Saç Tiplerinin Özellikleri
Saç tipleri dökülmelerde oldukça fazla belirleyici bir etkiye sahip olmasa bile yine de saç tipine göre dökülmelerin olabildiğini aklımızdan çıkartmamamız gerekmektedir. Saç dökülmelerinin önlenmesi için gerekli tedbirleri alarak saçsız kalmayı önlemek gerekir.
Normal Saç Özellikleri
Saç kalın ve yoğun bir yapıysa sahiptir. Bu tip saç duştan çıktığınızda da ve şekillendirildiğinde güzel olan o parlaklığı yitirmemektedir. Normal saç, uç bölgesinde ekstra kremle bakım uygulamak gerekir.
Kuru Saç Özellikleri
Kafa derisinde var olan yağ bezeleri, saç gövdesini kaplayacak derecede yeterli yağ üretmezse ve suyun buhurlaşmasını önleyemezse, bu kuru saça yol açmaktadır. Saç boyama, perma uygulaması veya ısıyla saçları şekillendirme uygulamaları da normal saçın kurumasına neden olmaktadır. Çünkü bu işlemler ile saç yapısı zarar görür ve nemi etkin bir biçimde tutmakta başarılı olamamaktadır. Hasar gören saç zayıftır, kolayca kırılır, sertleşir ve çatal uçlar meydana gelir.
Kuru saç orta yaşlarda saçlar aklaşmaya başlarken de oluşabilmektedir. Çünkü vücut doğal anlamda da daha az yağ üretmektedir. Güneşte kalma ve klorlu su da saçı kurutabilmektedir.
İnce Saç Özellikleri
İnce saç çoğu zaman gevşek bir görünüme sahiptir ve hacimsizdir. Her zaman yağlı olmaya bilir, daha az saç teli bulunur ya da saçın hacmi azdır. Saç her zaman dolgun değildir ve parmaklarınız arasında belirgin şekilde hissedemezsiniz. İnce saç, kimyasal veya mekanik işlemler ile zorlanmamalıdır. Bu gibi durumlarda daha kolay kırılabilir.
Kepekli Saç Özellikleri
Kepek hiper keratinleşme yani aşırı keratin oluşumu adı verilen bir problemdir. Bu şu anlama gelmektedir, kafa derisi hücrelerinin çok hızlı yaşlanması ve keratinleşmenin çok hızlı gerçekleşmesi anlamına gelmektedir. Çoğunlukla cilt hücreleri düzenli şekilde yaşlanır ve düşer ya da fırça ile temizlenir ancak aynı anda çok fazla hücre yaşlanırsa, bunlar birbirlerine yapışmış pullar ya da parçacıklar oluşturmaktadır. Ve fırçalama ile veya şampuanla yıkanarak temizlenmeleri sıkıntıya girmektedir.
Yağlı Saç Özellikleri
Saçın dolgun görünüşü ve gövdesi harap olmuştur. Bunun nedeni ağır saç gövdesi kafa derisine yapışıp kalmıştır, kökler saçı kaldırmamaktadır. Hormon faaliyetlerinin yükseldiği (ergenlik, gebelik gibi de) süreçlerde ağır egzersizler gerçekleştirildiğinde güneş de fazla kalındığı zamanlar veya çeşitli bakım ürünleri saçınızda bıraktığımızda (durulamadığımız zaman) saçlara ağırlık verdiği zamanlarda harekete geçen aşırı yağ üretiminden dolayı sorunlar yaşanabilmektedir. Çok yağlı saçların, saçın her gün yıkanması gerekir.
Saç tipi, saç tiplerinin özellikleri, normal saç özellikleri, kuru saç özellikleri, ince saç özellikleri, kepekli saç özellikleri, yağlı saç özellikleri yazımız burada son buluyor. Sizde görüş yorum, tecrübe ve önerilerinizi yazarsanız daha fazla insan yararlanabilir. Eğer kuru saçlarla alakalı yazımızı faydalı bulduysanız sosyal medyada paylaşırsanız daha fazla insana ulaşmasını sağlarsınız. Umarız faydalandığınız bir yazı olmuştur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder